Sådan renser og plejer du bedst din brudekjole

En brudekjole er en beklædningsgenstand, der er fyldt med gode minder. Den er samtidig højst sandsynligt dit dyreste stykke tøj, og derfor fortjener den at blive holdt i upåklagelig stand – også mange år efter bryllupsdagen.

Rens og pleje af brudekjoler

Uanset om du gemmer din dyrebare kjole, fordi den minder dig om den helt særlige dag, eller fordi den er/skal være et familiearvestykke, så er det værd at vide, hvordan den renses og opbevares bedst muligt, så den holder sig i mange år frem.

Alle brudekjoler fortjener at blive passet bedst muligt på, uanset om det er en vintage kjole med ekstra langt slør, en overdådig brudekjole i flere lag eller en super moderne buksedragt.

For at hjælpe dig med at beslutte, hvordan du bedst passer på din elskede brudekjole, så har vi lavet denne ultimative guide til rens / vask og opbevaring af din brudekjole.

Brudekjole

Indholdsfortegnelse:

 1. Vask af brudekjole
 2. Pletter på brudekjole
 3. Professionel rens af brudekjole
 4. Opbevaring af din brudekjole

1. Vask af brudekjole

Der er ingen måde at komme udenom det på – at vaske din brudekjole hjemme er risikabelt. Du er måske fristet til at vaske den i hånden, men med sarte stoffer og detaljerede søm, kan du risikere at gøre skade på dit tøj ved forsøge at prøve at ordne det selv.

Derudover kan det næsten ikke undgås, at du får et par vin-, mudder- eller græspletter på kjolen til dit bryllup, så det er absolut værd at overlade det til fagfolkene. At vaske den selv kan virke som et billigt alternativ til renseriet, men når du nu har brugt mange penge på kjolen, så det er værd at behandle den korrekt, også efter den store dag.

Gode råd inden du vasker din brudekjole

Hvis du er ”gør-det-selv”-typen og din kjole ikke består af sarte materiale som silke eller taft, så kan det være en mulighed at vaske din kjole selv. Men du skal være forsigtig.
Her er et par gode råd og ord om forsigtighed, når du renser din kjole:

1. Sarte materialer:

Silke og andre følsomme materialer reagerer ikke godt på traditionelle rengørings- og vaskemidler, hvilket kan forårsage permanent skade på det sarte materiale.

2. Børster:

Sørg for at bruge meget bløde børster på din kjole. Hårde børster kan medføre, at sarte materialer bliver slidt og i nogle tilfælde trække i selve stoffet.

3. Polyester Organza:

Hvis din kjole har organza-detaljer, skal du være ekstremt forsigtig med at trykke på materialet. Organza vil med stor sandsynlighed miste sin hårdhed fra varmen, når det trykkes i hånden.

4. Blegning:

Brug aldrig blegemiddel på noget materiale på din kjole. Blegemidler er de hårdeste kemikalier, du kan bruge til at rense en kjole med og resultaterne, enten positive eller negative er permanente.


Sådan vasker du din brudekjole

Dit bryllup er en dag fyldt med minder, så du vil helt sikkert gemme din brudekjole og bevare den bedst muligt. Men hvad nu hvis den har fået pletter fra græs, mad eller vin? Hvis kjolen er lavet af polyester, kan du vaske den selv, men vi anbefaler altid, at du sender det til rens.
Almindelig dry-cleaning fjerner ikke sved og pletter efter madvarer, og derfor er vådrensning ofte den bedste løsning. Her anbefaler vi, at du bruger et professionelt renseri eller selv forsøger at rense kjolen selv.
I det følgende har du en udførlig guide til, hvordan du gør-det-selv og pletbehandler, vasker/renser samt plejer og opbevare din brudekjole bedst muligt.

Fornavn:


Efternavn:


Postnummer:


Upload billede af din brudekjole:


2. Pletter på brudekjoler

Der er nogle få ting, du bør vide, før du begynder på pletfjerning på egen hånd, hvis du er fast besluttet på at fjerne pletter fra brudekjolen eller ikke har tid til at bringe den til et renseri.
Her er nogle af de bedste råd:

 • Gnid eller skrub ikke på pletten – den kan sprede sig eller arbejde sig dybere ind i stoffet

 • Kom først pletfjerner på et sted, der ikke kan ses – for at sikre, at det ikke påvirker stoffet. Nogle pletfjerningsmidler kan risikere at afblege stoffet, så det er meget vigtigt, du tjekker det på et ikke synligt sted, inden du giver dig i kast med at fjerne pletter.

 • Brug ikke skrappe pletfjerningsmidler – de vil sandsynligvis føre til misfarvning eller afblegning

 • Undgå vaskemaskinen – uanset renseinstruktionerne, så vil vaskemaskiner sandsynligvis krølle, misfarve og måske endda ødelægge dele af din kjole. Brudekjoler er ofte lavet i sarte materialer, og der er risiko for, at syningerne strækkes eller skubbes under vask.

Forskellige pletter kræver naturligvis forskellige behandlinger, og det er derfor værd at vide, hvordan hver enkelt plet håndteres.
Derudover, selvom en plet kan fjernes, er det en god idé at rense hele kjolen, inden den gemmes væk. Den rigtige rensning og opbevaring hjælper med at bevare kjolens farve, form og duft i mange år.

Sådan forebygger du pletter på din brudekjole

Intet bryllup uden udfordringer, men pletter på brudekjolen behøver ikke at være en af dem.
Der er selvfølgelig forskellige måder at forhindre pletter på:

 • Undlad at spise eller drikke, mens du har din kjole og slør på

 • Kom make-up og hårprodukter på, inden du tager kjolen på

 • Kom et silketørklæde over dit ansigt, når du tager kjolen på og af

Og på den anden side, så skal du heller ikke være så bage for pletter på tøjet at du helt glemmer at nyde den store dag. Pletter på brudekjolen kan måske virke som en sand katastrofe, men de fleste kan hurtigt fjernes eller skjules. Men som en rigtig spejder, kan det være en godt til at være forberedt på uheld. Flere uger før den store dag, skal du forberede en lille pose eller taske som en slags ”førstehjælpskasse” til at fjerne pletter (dette er en god polterabendgave, som enhver brud rent faktisk vil bruge). Førstehjælpskassen skal bestå af en lille hvid stofklud, kridt eller babypudder, bomuldsvatpinde og Isopropylalkohol.

Når uheldet er ude, og der er kommet pletter på brudekjolen

Når du opdager en plet, så tænk som en læge, og stop skaden så skånsomt som muligt. Gnid eller skrub aldrig på stedet, du risikerer bare at sprede pletten eller at arbejde den dybere ind i stoffet. Brug først en hvid stofklud til at opsuge fugt, eller en sløv kniv til forsigtigt at løfte eventuelle madrester væk. Hvis pletten er olieholdig, så drys babypudder på plettenfor at absorbere olien.

Husk altid at behandle pletten ved at arbejde udefra og ind. Brug en bomuldsvatpind til at påføre rengøringsblanding for at undgå at overmætte stoffet. Bliv ved med at tørre med en hvid stofklud.

På kjoler lavet af syntetiske fibre som polyester, er de fleste pletter nemmere at fjerne end fra silke eller satin. Før du prøver nogen form for pletfjernelse eller aftørring, test på undersiden af kjolens syning, om der kommer farveændringer eller -skader. Hvis du bruger en hårtørrer til at tørre en våd plet, så hold den på lav varme mindst 15 cm fra stoffet for at forhindre, at det smelter eller bliver beskadiget.

  Brudekjole
 • Rødvin:
  Brug en hvid stofklud til at absorbere så meget som muligt af pletten. Dup forsigtigt med en hvid klud gennemblødt i almindeligt varmt vand fra ydersiden af pletten til midten. Dæk derefter resterende pletter med kridt eller babypudder.

 • Brudekjole
 • Olieholdige fødevarer eller fedtstof:
  Dæk pletten med et tykt lag babypudder til at absorbere olien, lad det sidde i mindst 15 minutter, børst derefter forsigtigt væk. Gentag om nødvendigt. Væd en bomuldsvatpind med Isopropylalkohol og dup fra ydersiden af pletten ind til midten. Dæk alle resterende pletter med kridt ellerbabypudder.

 • Brudekjole
 • Læbestift eller make-up:
  Prøv med en klud med make-up fjerner eller en pletfjerner-stick til at duppe på pletten. Dæk den resterende plet med kridt eller babypudder.

 • Brudekjole
 • Blæk:
  Dyp en bomuldsvatpind i Isopropylalkohol og start fra ydersiden af pletten ind mod midten. Arbejd langsomt, og skift ofte vatpind undervejs, da der overføres trykfarve. Dup med en ren, hvid klud. Beskyt undersiden af kjole med en ekstra hvid klud, der skal hjælpe med at absorbere blækket. Dæk resterende pletter med kridt eller babypudder.

 • Brudekjole
 • Blod:
  Brug koldt vand til at tørre pletten fra yderkanten og ind mod midten. Dup den tør.

Husk at de fleste mennesker ikke vil bemærke pletten eller uheldet lige så meget som dig. Hvis du har dette i tankerne, får du den fantastiske dag, du fortjener.

3. Professionel rens af brudekjole

Hvis du ikke føler dig tryg ved selv at forsøge at rense din brudekjole, så er det er det værd at få et professionelt renseri til at tage sig af din højt elskede kjole. De ved præcis, hvordan man håndterer den og anvender de rigtige produkter til det specifikke stof, syning og stil.

Der er ingen standardløsning på, hvordan man renser en brudekjole korrekt. Men helt generelt vil renserier være i stand til at sikre, at din brudekjole bliver behandlet på en nænsom og rigtig måde, hvor der ikke bliver brugt vaskemidler, der slider unødigt eller har en stærk lugt. Moderne renserier som JetClean bruger i stigende grad også vådrensningsmetoder, der kan være mere effektive og miljøvenlige end traditionel dry cleaning/rensning.

Hvad er gennemsnitsprisen på rens af en brudekjole?

Hvis du tænker på at gemme din brudekjole til din datter eller andre familiemedlemmer, så er det værd at se rensning som en investering. Naturligvis koster det mere at bruge et professionelt renseri i forhold til at gøre det selv, men hvis du vil være helt sikker på at nyde kjolen i fremtiden, så er det den ekstra omkostning værd.

Priserne afhænger af kjolens størrelse, stil og stof. Generelt varierer priserne fra omkring 700 kr. til 2500 kr., selv om kjoler af særligt sarte materialer, såsom blonder, kan koste mere. En generel regel er, at hvis et renseri tager mindre end 700 kr. for rensning af en brudekjole, så bør du stille spørgsmålstegn ved deres renseproces, og om de rent faktisk har de relevante produkter til opgaven.

JetClean's behandling af brudekjoler

JetClean er et kvalitetsrenseri, der arbejder med branchens højeste standard ved at tilbyde den bedste, skræddersyede rensning og pleje af brudekjoler. Vores ekspertrensning garanterer, at din kjole er i perfekt stand i mange år fremover.

Efter aftale med dig sørger vi for, at din kjole bliver hentet fra dit hjem eller arbejdsplads, så du ikke behøver bekymre dig om at sende eller at transportere den. Derefter går den gennem vores avancerede 6-trins renseproces, der vil få din kjole til at se ud som ny.

Vi ved, at din brudekjole er værdifuld, og vi håndterer den derfor med yderste omhu. Så hvis du ønsker at holde din brudekjole i perfekt stand efter din bryllupsdag, så sørg for at kontakte JetClean.


Brudekjole

4. Opbevaring af din brudekjole

Forebyggelse er det første skridt til at undgå, at din brudekjole bliver gul, med mindre du selvfølgelig er blevet gift i en solgul sommermodel, der gerne skulle holde den gule farve. Men de fleste kjoler er nu engang hvide eller lyse og skulle gerne beholde den samme farve, også når den gemmes væk. Dette er der større chance for, hvis du får din kjole renset umiddelbart efter brug. Kontakt et velrenommeret renseri, som du på forhånd har tillid til og aftal detaljerne for rensningen. Fortæl hvilke slags stoffer din kjole består af og bed om at de fjerner eventuelle metalknapper, der kan oxidere og ruste ved opbevaring.

Få bragt din kjole til dit renseri indenfor 24 timer efter brug. Hvis dette ikke er muligt, skal du sørge for, at en ansvarlig person tager kjolen til renseriet. Jo længere snavsede materialer forbliver ubehandlede, jo vanskeligere vil det være for dit renseri at fjerne dem. Pletter kan nemlig ikke altid ses på kjolen med det samme. Alkoholholdige drikkevarer og olieholdige væsker fra kroppen kan tørre klart ind, men vil blive brune eller gule med tiden.

Bed dit renseri om at forberede brudekjolen til opbevaring. De fleste renserier bruger syrefrie kasser og syrefrit papir. Hvis dit foretrukne renseri ikke tilbyder denne service, kan du selv forberede kjolen til opbevaring.

Sådan gør du din brudekjole klar til opbevaring

En bryllupskjole, der opbevares, kræver regelmæssige eftersyn. gør det til en vane at tage den frem fra opbevaring en gang om året og undersøge den forsigtigt for tegn på alder, skimmel, huller, pletter og misfarvning. Alle skader bør repareres af et professionelt renseri.

Det første skridt for at undgå misfarvning af din kjole er at få den renset med det samme, og opbevare den rigtigt efter brylluppet. Det er bedst at få den renset professionelt umiddelbart efter den store dag for derefter at opbevare den korrekt, så kjolen bevarer sin kvalitet og sit udseende. Hvis det er muligt, spørg et professionelt renseri om at rense den og eventuelt at komme den i en egnet opbevaringskasse for dig.

Hvis du selv vil gøre kjolen klar til opbevaring, skal du følge disse trin:

 • Brug en syrefri kasse til at opbevare din kjole

 • Kom forsigtigt syrefrit papir omkring kjolen

 • Kom papir i ærmerne og i eventuelle sprækker for at forhindre tekstilfriktion

 • Opbevar et køligt, mørkt og tørt sted

 • Tjek kjole en gang om året og efterse for skimmel, huller, pletter eller misfarvning, og tag den straks til renseri, hvis der er tegn på skader

SPAR TID & PENGE I DAG

Om mindre end 1 minut er dit renseri-problem løst

eller
Forsæt med Facebook

Ved at klikke på "Start bestilling" eller "Forsæt med Facebook" accepterer du vores handelsbetingelser