Skal skjorten vaskes & stryges? Her er 3 måder eksperterne anbefaler

Vi gennemgår tre af de mest populære vaskemetoder og fortæller detaljeret, hvordan du kan holde dine skjorter pæne og rene mange år frem

Vask og strygning af skjorter

Skjorter er lavet til at blive brugt, om det er din arbejdsuniform, til fest eller bare i hverdagen – så skal de bruges uden at begrænse dig. De er der for dig og ikke omvendt. Når de bliver brugt, betyder det også at de bliver beskidte. Heldigvis kan en skjorte af god kvalitet holde i mange år og stadig se pæn ud, hvis blot man behandler den rigtigt.

I denne guide gennemgår vi de mest populære vaskemetoder, vi kommer ind på gode råd til at forlænge dine skjorters levetid og besvarer nogle af de mest hyppige spørgsmål vores kunder har relateret til vask og strygning af skjorter.


Indholdsfortegnelse:

  1. Få renseriet til at vaske og stryge dine skjorter
  2. Få dine skjorter kemisk renset på et renseri
  3. Vask dine skjorter hjemme hos dig selv
  4. [Guide] Sådan stryger du selv dine skjorter
  5. Gode råd til at forlænge dine skjorters levetid
  6. Ofte stillede spørgsmål

Metode 1:

1. Få renseriet til at vaske og stryge dine skjorter

Vask og pres er den gængse måde at rengøre skjorter på, når du afleverer dem på renseriet. For at sætte tingene på plads, så husk at når du afleverer din skjorte til et ”renseri”, vil de i langt de fleste tilfælde vaske og presse den, med mindre du udtrykkeligt beder dem om at rense den kemisk.

Vask og pres hos renseriet er vores førstevalg. Og for omkring 20-25 kr. pr. skjorte, er denne metode relativt billig og nem, og den holder skjorterne pæne. 

Her er hvad processen indebærer på langt de fleste renserier:

Skjorten vaskes i en vaskemaskine med vand og vaskemiddel. Centrifugeringen i vaskemaskinen efter vask fjerner det meste af vandet fra skjorten og ved at trække den fugtige skjorte over en industriel skjortepresser, der lukker sig omkring skjorten, stryger de skjorten samtidig med at de fjerner al fugt fra skjorten.

Fordele:

+ Praktisk

+ Nemt

+ Relativt billigt


Ulemper:

- Nogle pletbehandlingsmidler kan være for hårde for skjorterne.

- Trykket fra presseren på forsiden af skjorten kan forårsage at der går en flig af knapperne, eller at knapperne går i stykker.

- Hvis skjortens torso eller ærmer strækkes unødigt over pressen, når de dampes og presses, kan det medføre at skjorten bliver bredere på netop disse områder.

- Endelig kan turen fra renseriet og hjem på plads i skabet, give folder på kraven, der i så fald vil kræve yderligere strygning, for at se pæn ud igen.

JetClean tilbyder også vask af skjorter

Spar tid og penge med JetClean.

Vi henter og bringer direkte til din dør på alle ugens 7 dage


Hos JetClean bruger vi specielle pressemaskiner, som ikke trykker en plade foran hvorfor risikoen for ødelagte knapper er minimal. Vi stryger desuden altid kraven og manchetterne i hånden.

Vurderes det at der er pletter som ikke kan fjernes uden brug af de stærkeste rensemidler til pletbehandling, vil dette kun blive gjort med din tilladelse på forhånd.

Benytter du JetClean, så bliver tøjet transporteret i en specielbygget varevogn med bøjlestænger og leveres lige til døren.

Alt dette kombineret med vores mange års erfaring sikrer dig et godt og sikkert resultat hver gang.


Vores priser på vask og pres af skjorter

Storkøbenhavn: 1 stk. 25 kr. eller 5 stk for 99 kr.

Aarhus: 1 stk. 39 kr. eller 5 stk for 119 kr.

Odense: 1 stk. 39 kr. eller 5 stk for 139 kr.


Se vores priser her

Metode 2:

2. Få dine skjorter kemisk renset på et renseri

Til almindelige bomuldsskjorter der bare er ”normalt” beskidte, anbefaler vi ikke kemisk rens. Selv om denne metode på ingen måde vil ødelægge skjorten og krympningen er minimal, har kemisk rens af skjorte alligevel nogle ulemper. For det første er det væsentligt dyrere end almindelig vask - sædvanligvis over 50 kr. pr. skjorte. For det andet kan vandopløselige pletter som f.eks. sved ikke fjernes. Kemiske rensemidler indeholder meget lidt eller slet intet vand, så svedbaseret snavs efterlades ubehandlet. Vask af skjorter i vand er derfor absolut at foretrække for at fjerne vandopløseligt snavs og pletter fra sved. Når det er sagt, så er det dog væsentlig større sandsynlighed for at fjerne oliebaserede pletter ved hjælp af kemisk rens end i en almindelig vaskemaskine. Fordelen ved rens med organiske opløsningsmidler som der bruges ved rens, er at de opløser pletter af olie og fedt, fordi de indgår i en kemisk forbindelse med snavset. Organiske opløsningsmidler er derfor velegnede til at opløse snavset, som ellers ville være stort set umuligt at fjerne ved vask.

Fordele:

+ Praktisk

+ Minimerer slid på skjorterne

+ Fjerner oliebaserede pletter.


Ulemper:

- Vil ikke altid fjerne vandopløseligt snavs eller pletter.

- Er dyrere end traditionel vask.

Metode 3:

3. Vask dine skjorter hjemme hos dig selv

Hvis du ønsker lidt mere kontrol med hvordan dine skjorter vaskes og selv foretrækker at stryge dine skjorter, kan du vælge at vaske dine skjorter selv. Det er et godt alternativ til at overlade det til et renseri, men den kræver en del tid og pleje fra din side. Ønsker du et optimalt resultat, skal du følge disse trin:

Start med at gøre skjorten klar. 
Knap alle knapper op, herunder også manchetknapper og kraveknapper. Fjern eventelle kravestivere og gem dem, hvor du kan finde dem igen. Forbehandl eventuelle pletter ved omhyggeligt at arbejde lidt vaskepulver ind, eller endnu bedre: Pletfjern dem med en særlig forbehandlings-spray.

Indstil din vaskemaskine: 
For at minimere slidtage på fine eller lette skjorter, bør du vælge skåneprogram. Er skjorten lavet af et lidt tungere stof, eller den er særligt snavset, kan du vælge det normale vaskeprogram. Hvide og lyse farver kan sagtens tåle varmt vand. Mørkere skjorter, som du ikke ønsker falmer, bør vaskes i koldt vand. Vær opmærksom på ikke at vaske skjorterne sammen med andet tøj i kulørte farver, der kan smitte af på dine skjorter. Brug gerne et vaskemiddel af god kvalitet, der passer til skjortens farve. Sørg for ikke at bruge vaskemidler eller pletfjernere, der er klorbaserede, da disse vil medføre misfarvning af mange skjortestoffer.

Vask skjorterne i vaskemaskinen, og lad centrifugeringen vride det meste af vandet ud af dem.

Skjorterne vil blive krøllede i vaskemaskinen, så du bør fjerne dem straks efter vask, inden folderne tørrer helt ind i skjorten. Hæng skjorterne op eller læg dem fladt, så de kan lufttørre. Vær forsigtig med at hænge skjorterne på skarpe bøjler eller med tøjklemmer, da det kan ødelægge stoffet og efterlade uønskede mærker.

Dernæst skal du stryge skjorterne. Du behøver ikke vente på, at de er helt tørre, men de bør være næsten tørre.

Fordele:
Giver dig mulighed for at behandle pletter, beskytte knapper og stryge kraver omhyggeligt.

Ulemper:
Tidskrævende, kræver opmærksomhed og er (måske) kedeligt i længden. Måske din tid er bedre brugt på andre gøremål?

Guide:

4. Sådan stryger du selv dine skjorter

Hvordan stryger man en skjorte? Her får du svaret i vores ultimative "stryg-din-skjorte" guide. For at sikre, at dine skjorter altid tager sig bedst ud, skal du have dem presset. Vi foreslår normalt at sende dem til renseriet (fx kan du bestille gratis afhentning med JetClean mellem 09-15), men er dette ikke muligt, er det godt at vide, hvordan du selv stryger dem. Der er mange måder at gøre dette på, men her giver vi vores fremgangsmåde – trin for trin.

Trin 1: Sørg for det rette udstyr
Du skal bruge et strygejern – helst et dampstrygejern, der kan hældes vand på (til damp), og endnu bedre et med en glat teflonbelagt bund. Kan strygejernet ikke sprøjte vand ud foran, kan du anvende en sprayflaske med forstøver. Du har også brug for et strygebræt. Bor du småt, f.eks. i en lille lejlighed i København, kan du få et lille strygebræt du kan montere på dit spisebord eller lignende. Stryger du mange skjorter om ugen, kan en dampstation anbefales, da den grundet det større damptryk gør det endnu nemmere og hurtigere at stryge en skjorte.

Trin 2: Gør klar
Stil dit strygebræt et bekvemmeligt sted, hvor du kan folde din skjorte ud, uden at krølle den yderligere. Skal du stryge flere skjorter, så er det måske en gode ide at du kan se fjernsyn fra hvor du står og stryger, så virker tjansen ikke så træls. Sæt strygejernet i kontakten og stil det på ”bomuld” eller den varmeste temperatur mulig.

Strygejernet på vaskeanvisningen fortæller hvor meget varme din skjorte kan tåle

  • • Én prik i strygejernet betyder, at skjorten skal stryges på lav temperatur. Temperaturen må ikke overstige 110 grader og strygning med damp anbefales ikke. Dette vil typisk være gældende for skjorter af syntetisk stof som polyester.

  • • • To prikker betyder at du kan stryge skjorten på max 150 grader.

  • ••• Tre prikker i strygejernet betyder at du kan stryge skjorten helt op til 200 grader.

  • ✕ Er der et kryds over strygejernet betyder, at skjorten slet ikke tåler strygning.


Trin 3: Stryg bagsiden af skjorten
Vi anbefaler at begynde med bagsiden af skjorten, fordi den under alle omstændigheder vil blive krøllet, så snart du tager den på og sætter dig ned. Knap skjorten helt op og spred den ud over strygebrættet. Læg den, så den smalle ende af brættet går ind på bagsiden af skjortens skulder og kanten af strygebrættet følger siden af skjorten. Med et moderat tryk, lader du nu strygejernet glide over skjorten fra top til bund, idet du forsigtigt sørger for at holde skjorten glat og ikke krøller den yderligere med strygejernet. Brug damp eller sprøjt lidt vand på eventuelle genstridige folder, der ikke forsvinder så let. Så snart du har klaret den ene side af ryggen, trækker du skjorten over og gentager på den anden side.

Trin 4: Stryg ærmerne
Stryg ærmerne (ét ad gangen). Læg ærmet på langs på strygebrættet og vær opmærksom på, at det ikke har folder. Glat ærmet langs med sømmen i bunden af ærmet. Start med at stryge omkring armhulen, stryg imod manchetten og væk fra ærmets nederste søm. Det er op til dig, om du vil stryge en fold på toppen af ærmet, men vælger du dette, skal denne være helt lige. Ønsker du ikke en skarp fold skal du blot stryge tæt på ærmets top, men ikke over den. Gentag med det andet ærme.

Trin 5: Stryg den øverste del af skjorten og bærestykket
Dette er den mest vanskelige del at få helt rigtig, men også den mest synlige, da det er tæt på din nakke og dit hoved. Her skal du bruge den smalle, spidse side af strygebrættet. Træk den ene af skjortens skuldre over denne del af strygebrættet, så du tydeligt kan se den ene side af bærestykket og fronten af skjorten lige under. Kraven skal stikke lige op og bue i en cirkel. Sprøjt vand på dette område, så det er fugtigt, og stryg forsigtigt rundt om kraven. Gentag med den anden side af skjorten.

Trin 6: Stryg kraven
Så er det kravens tur. Fjern evt. de aftagelige flipstivere fra skjortens krave (men mist dem ikke). Her vil du skulle knappe de små knapper op, der holder kraven på plads. Fold kraven op, så den ligger fladt på strygebrættet med bagsiden opad. Sprøjt med en god mængde vand og giv det ca. 30 sekunder til at trænge ind. Stryg så fra midten af kraven og ud hele vejen til kravespidserne. Da kraven er i et tykkere, stivere materiale, skal du muligvis trykke en smule hårdere med strygejernet end på resten af skjorten. Når du er færdig, sættes flipstiverne tilbage i kraven, og den foldes ned igen. Hvis du vil, kan du også folde kraven ned og stryge den på forsiden, så den står helt skarpt. Dette er dog ikke muligt hele vejen rundt, da kraven er skabt til at bue, men en smule foran kan få skjorten til at stå flot.

Trin 7: Stryg skjortens front
Til slut skal du stryge forsiden af skjorten. Forhåbentlig har du nu fået en god fornemmelse for det. Stryg én side ad gangen. Pas på knapperne. Sørg for at stolpelukningen ikke er foldet uhensigtsmæssig. Brug spidsen af strygejernet til at komme til områderne omkring forsiden af kraven. Har skjorten en lomme, kan denne være vanskelig. Men du kan sagtens løse det! Når du skubber strygejernet ned langs den ene side, kan du samtidig trække forsigtigt på den anden side, og dermed sikre at stoffet er stramt og lige.

5. Gode råd til at forlænge dine skjorters levetid

Efterlad ikke hvide, beskidte skjorter for længe i vasketøjskurven. Det kan medføre at kraven bliver gullig, da sved og olie vil have mere tid til at trænge ind i skjortestoffet og så er det stort set umuligt at få dem hvide og pæne igen.

Fjern altid eventuelle stivere fra kraven inden vask og strygning. Hvis du ikke gør det, bliver de skæve og vil få skjortens krave til at se akavet ud.

Forvent ikke at dit renseri finder og fjerner alle pletter. Hvis du ved at der er en plet på din stolpelukning eller dit ærme, så gør opmærksom på det, så de ved, at det skal renses.

6. Ofte stillede spørgsmål:

Er det ok at tørre skjorter i tørretumbleren?
Vi anbefaler at undgå tørretumbleren og i stedet lade tøjet lufttørre på en bøjle, selv om det ikke altid er lige praktisk – alt afhængigt af husets størrelse. Hvis du vil tørre skjorten i tørretumbleren, undgå da for høj varme og tør den ikke længere end højst nødvendigt. Brug i stedet tørretumbleren til at fjerne det meste fugt fra skjorten og stryg den derefter for at fjerne både folder og resten af fugten. Tørrer du dine skjorter helt i tørretumbleren, vil du opdage at de bliver sværere at stryge helt perfekt, og de vil sandsynligvis krympe.

Hvordan fjerner jeg en plet fra en hvid skjorte? 
Er uheldet ude og du spilder vin eller spaghettisauce på din skjorte, kan en hurtig reaktion minimere pletterne.

Træk eller løft eventuelle større stykker af pletten med en børste eller en kam, så du ikke smører dem yderligere ind i stoffet. Behandl straks pletten med vand eller pletfjerner – jo før, jo bedre. Har du ikke en pletfjerningspray, anbefaler vi opvaskemiddel, citronsaft, eddike eller mineralvand. Dup det ganske let på pletten da et hårdt tryk kan tvinge pletten dybere ned i tøjets fibre. Skyl og gentag.

Skal jeg bruge stivelse, når skjorten skal presses?
Mens mange mennesker godt kan lide at deres skjorter er stivet, er vores forslag helt at undgå det. Selv om stivelse kan hjælpe en Broadcloth eller Oxford skjorte til at synes skarpere, kan det også medføre, at skjorternes holdbarhed forkortes. Når stivelsen indlejres i skjortens fibre, virker det som en million små knive, der gradvist nedbryder fibrene over tid.

SPAR TID & PENGE I DAG

Om mindre end 1 minut er dit renseri-problem løst

eller
Forsæt med Facebook

Ved at klikke på "Start bestilling" eller "Forsæt med Facebook" accepterer du vores handelsbetingelser