Vask og strygning af skjorter
Du kan nemt forlænge din skjortes levetid, hvis du vasker dem på den rigtige måde. I denne guide gennemgår vi de bedste vaskemetoder. Du får gode råd til at forlænge dine skjorters levetid, og du får svar på alle de spørgsmål, du måtte have om vask og strygning af skjorter.
Indholdsfortegnelse:
- Få renseriet til at vaske og stryge dine skjorter
- Få dine skjorter kemisk renset på et renseri
- Vask dine skjorter hjemme hos dig selv
- [Guide] Sådan stryger du selv dine skjorter
- Gode råd til at forlænge dine skjorters levetid
- Ofte stillede spørgsmål
Metode 1:
1. Få renseriet til at vaske og stryge dine skjorter
For omkring 20-25 kr. pr. skjorte kan du få vasket og strøget dine skjorter hos os.
Den mest almindelige måde at rense dine skjorter på er vask og pres. Denne metode relativt billig og nem, og den holder skjorterne pæne.
Mange har den opfattelse, at på et "renseri" bliver skjorterne renset kemisk. Men i langt de fleste tilfælde vil dine skjorter bliver vasket i vaskemaskine, med mindre du udtrykkeligt beder om kemisk rens.
Sådan gør de fleste renserier, når de skal vaske din skjorte:
Skjorten bliver vasket i vaskemaskine med vand og vaskemiddel. Centrifugeringen i vaskemaskinen efter vask fjerner det meste af vandet fra skjorten. Ved at trække den fugtige skjorte over en industriel skjortepresser, der lukker sig omkring skjorten, stryges skjorten samtidig med, at al fugt fordamper.
Fordele:
+ Praktisk
+ Nemt
+ Relativt billigt
Ulemper:
- Nogle pletbehandlingsmidler kan være for hårde for skjorterne.
- Trykket fra presseren på forsiden af skjorten kan forårsage, at der går en flig af knapperne, eller at knapperne går i stykker.
- Hvis skjortens krop eller ærmer strækkes unødigt over pressen, når de dampes og presses, kan det medføre, at skjorten bliver bredere på netop disse områder.
- Endelig kan turen fra renseriet og hjem på plads i skabet, give folder på kraven, der i så fald vil kræve yderligere strygning, for at se pæn ud igen.
Spar tid og penge med JetClean.
Vi henter og bringer direkte til din dør alle ugens 7 dage
Hos JetClean bruger vi specielle pressemaskiner, som ikke trykker en plade foran, og derfor er risikoen for ødelagte knapper minimal. Vi stryger desuden altid kraven og manchetterne i hånden.
Vi vil altid bede om din tilladelse, hvis der er pletter, som vi ikke kan fjerne uden brug af stærke rensemidler til pletbehandling.
Når du benytter JetClean, bliver tøjet transporteret i en specielbygget varevogn med bøjlestænger og leveres lige til døren.
Alt dette kombineret med vores mange års erfaring, sikrer dig et godt og sikkert resultat hver gang.
Vores priser på vask og pres af skjorter
Storkøbenhavn: 1 stk. 25 kr. eller 5 stk for 99 kr.
Aarhus: 1 stk. 39 kr. eller 5 stk for 119 kr.
Odense: 1 stk. 39 kr. eller 5 stk for 139 kr.
Se vores priser her
Metode 2:
2. Få dine skjorter kemisk renset på et renseri
Vi anbefaler ikke kemisk rens til almindelige bomuldsskjorter, der bare er ”normalt” beskidte. Selv om metoden på ingen måde vil ødelægge skjorten og krympningen er minimal, har kemisk rens alligevel nogle ulemper.
- For det første er det væsentligt dyrere end almindelig vask - sædvanligvis over 50 kr. pr. skjorte.
- For det andet kan vandopløselige pletter som for eksempel sved ikke fjernes.
Kemiske rensemidler indeholder meget lidt eller slet intet vand, så svedbaseret snavs efterlades ubehandlet. Vask af skjorter i vand er derfor absolut at foretrække for at fjerne vandopløseligt snavs og pletter fra sved.
Når det er sagt, så er det dog væsentlig større sandsynlighed for at fjerne oliebaserede pletter ved hjælp af kemisk rens end i en almindelig vaskemaskine. Fordelen ved rens med organiske opløsningsmidler, som bruges ved rens, er, at de opløser pletter af olie og fedt, fordi de indgår i en kemisk forbindelse med snavset. Organiske opløsningsmidler er derfor velegnede til at opløse snavs og skidt, som ellers ville være stort set umuligt at fjerne ved vask.
Fordele:
+ Praktisk
+ Minimerer slid på skjorterne
+ Fjerner oliebaserede pletter.
Ulemper:
- Vil ikke altid fjerne vandopløseligt snavs eller pletter.
- Er dyrere end traditionel vask.
Metode 3:
3. Vask dine skjorter hjemme hos dig selv
Hvis du ønsker lidt mere kontrol med, hvordan dine skjorter skal vaskes, og hvis du selv foretrækker at stryge dine skjorter, kan du vælge at vaske dine skjorter selv. Det er nemt, men kræver en del tid fra din side.
Ønsker du det optimale resultat, skal du følge disse trin:
Start med at gøre skjorten klar.
Knap alle knapper op, herunder også manchetknapper og kraveknapper. Fjern eventelle kravestivere og gem dem, hvor du kan finde dem igen. Du kan forbehandle eventuelle pletter ved omhyggeligt at arbejde lidt vaskepulver ind, eller endnu bedre ved at bruge pletfjerningsspray.
Indstil din vaskemaskine:
For at minimere slidtage på fine eller lette skjorter, bør du vælge skåneprogram. Er skjorten lavet af et lidt tungere stof, eller den er særligt snavset, kan du vælge det normale vaskeprogram. Hvide og lyse farver kan sagtens tåle varmt vand. Mørkere skjorter, bør vaskes i koldt vand for at holde på farven. Vær opmærksom på ikke at vaske skjorterne sammen med andet tøj i kulørte farver, der kan smitte af. Brug gerne et vaskemiddel af god kvalitet, der passer til skjortens farve. Sørg for ikke at bruge vaskemidler eller pletfjernere, der er klorbaserede, da disse vil medføre misfarvning af mange skjortestoffer.
Vask skjorterne i vaskemaskinen, og lad centrifugen vride det meste af vandet ud af dem.
Skjorterne vil blive krøllede i vaskemaskinen, så du bør fjerne dem straks efter vask, inden folderne tørrer helt ind i skjorten. Hæng skjorterne op eller læg dem fladt, så de kan lufttørre. Vær forsigtig med at hænge skjorterne på skarpe bøjler eller med tøjklemmer, da det kan ødelægge stoffet og efterlade uønskede mærker.
Dernæst skal du stryge skjorterne. Du behøver ikke vente på, at de er helt tørre, men de bør være næsten tørre.
Fordele:
Giver dig mulighed for at behandle pletter, beskytte knapper og stryge kraver omhyggeligt.
Ulemper:
Tidskrævende, kræver opmærksomhed og er (måske) kedeligt i længden. Måske din tid er bedre brugt på andre gøremål?
Guide:
4. Sådan stryger du selv dine skjorter
Hvis du skal sikre dig, at dine skjorter altid står skarpt, er det bedst at få dem presset. Vi foreslår normalt at sende dem til renseriet (fx kan du bestille gratis afhentning med JetClean mellem 9-15), men hvis det ikke er muligt, er det godt at vide, hvordan du selv stryger dem.
Der er mange måder at gøre dette på, men for at det ikke skal være løgn, har vi lavet en guide til, hvordan du bedst stryger dine skjorter. Her er vores fremgangsmåde – trin for trin.
Trin 1: Sørg for det rette udstyr
Du skal bruge et strygejern – helst et dampstrygejern, og endnu bedre et med en glat teflonbelagt bund. Kan strygejernet ikke sprøjte vand ud foran, kan du anvende en sprayflaske med forstøver. Du har også brug for et strygebræt. Bor du småt, f.eks. i en lille lejlighed i København, kan du få et lille strygebræt, du kan montere på dit spisebord eller lignende. Hvis du stryger mange skjorter om ugen, kan en dampstation anbefales, da den grundet det større damptryk gør det endnu nemmere og hurtigere at stryge en skjorte.
Trin 2: Gør klar
Stil dit strygebræt et bekvemmeligt sted, hvor du kan folde din skjorte ud, uden at krølle den yderligere. Hvis du skal stryge flere skjorter, er det måske en gode ide, at du kan se fjernsyn fra hvor du står og stryger, så virker tjansen ikke så træls. Sæt strygejernet i kontakten og stil det på ”bomuld” eller den varmeste temperatur mulig.
Strygejernet på vaskeanvisningen fortæller hvor meget varme din skjorte kan tåle
-
• Én prik i strygejernet betyder, at skjorten skal stryges på lav temperatur. Temperaturen må ikke overstige 110 grader og strygning med damp anbefales ikke. Dette vil typisk være gældende for skjorter af syntetisk stof som polyester.
-
• • To prikker betyder at du kan stryge skjorten på max 150 grader.
-
••• Tre prikker i strygejernet betyder at du kan stryge skjorten helt op til 200 grader.
-
✕ Er der et kryds over strygejernet betyder, at skjorten slet ikke tåler strygning.
Trin 3: Stryg bagsiden af skjorten
Vi anbefaler at begynde med bagsiden af skjorten, fordi den under alle omstændigheder vil blive krøllet, så snart du tager den på og sætter dig ned. Knap skjorten helt op og spred den ud over strygebrættet. Læg den, så den smalle ende af brættet går ind på bagsiden af skjortens skulder og kanten af strygebrættet følger siden af skjorten. Med et moderat tryk, lader du nu strygejernet glide over skjorten fra top til bund, imens du forsigtigt sørger for at holde skjorten glat og ikke krøller den yderligere med strygejernet. Brug damp eller sprøjt lidt vand på eventuelle genstridige folder. Så snart du har klaret den ene side af ryggen, trækker du skjorten over og gentager på den anden side.
Trin 4: Stryg ærmerne
Stryg ærmerne (ét ad gangen). Læg ærmet på langs på strygebrættet og vær opmærksom på, at der ikke er folder. Glat ærmet langs med sømmen i bunden af ærmet. Start med at stryge omkring armhulen, stryg imod manchetten og væk fra ærmets nederste søm. Det er op til dig, om du vil stryge en fold på toppen af ærmet, men vælger du dette, skal denne være helt lige. Ønsker du ikke en skarp fold skal du blot stryge tæt på ærmets top, men ikke over den. Gentag med det andet ærme.
Trin 5: Stryg den øverste del af skjorten og bærestykket
Dette er den mest vanskelige del at få helt rigtig, men også den mest synlige, da det er tæt på din nakke og dit hoved. Her skal du bruge den smalle, spidse side af strygebrættet. Træk den ene af skjortens skuldre over denne del af strygebrættet, så du tydeligt kan se den ene side af bærestykket og fronten af skjorten lige under. Kraven skal stikke lige op og bue i en cirkel. Sprøjt vand på dette område, så det er fugtigt, og stryg forsigtigt rundt om kraven. Gentag med den anden side af skjorten.
Trin 6: Stryg kraven
Så er det kravens tur. Fjern evt. de aftagelige flipstivere fra skjortens krave (men mist dem ikke). Knap de små knapper op, der holder kraven på plads. Fold kraven op, så den ligger fladt på strygebrættet med bagsiden opad. Sprøjt med en god mængde vand og giv det ca. 30 sekunder til at trænge ind. Stryg så fra midten af kraven og ud hele vejen til kravespidserne. Da kraven er i et tykkere, stivere materiale, skal du muligvis trykke en smule hårdere med strygejernet end på resten af skjorten. Når du er færdig, sættes flipstiverne tilbage i kraven, og den foldes ned igen. Hvis du vil, kan du også folde kraven ned og stryge den på forsiden, så den står helt skarpt. Dette er dog ikke muligt hele vejen rundt, da kraven er skabt til at bue, men en smule foran kan få skjorten til at stå flot.
Trin 7: Stryg skjortens front
Til slut skal du stryge forsiden af skjorten. Stryg én side ad gangen, og pas på knapperne. Sørg for at stolpelukningen ikke er foldet uhensigtsmæssigt. Brug spidsen af strygejernet til at komme til områderne omkring forsiden af kraven. Har skjorten en lomme, kan denne være vanskelig, men det er ikke umuligt. Når du skubber strygejernet ned langs den ene side, kan du samtidig trække forsigtigt på den anden side, og dermed sikre at stoffet er stramt og lige.
5. Gode råd til at forlænge dine skjorters levetid
Efterlad ikke hvide, beskidte skjorter for længe i vasketøjskurven. Det kan medføre at kraven bliver gullig, da sved og olie vil have mere tid til at trænge ind i skjortestoffet og så er det stort set umuligt at få dem hvide og pæne igen.
Fjern altid eventuelle stivere fra kraven inden vask og strygning. Hvis du ikke gør det, bliver de skæve og vil få skjortens krave til at se mærkelig ud.
Forvent ikke, at dit renseri finder og fjerner alle pletter. Hvis du ved, at der er en plet på din stolpelukning eller dit ærme, så gør opmærksom på det, så de ved, hvor de skal lede.
6. Ofte stillede spørgsmål:
Er det ok at tørre skjorter i tørretumbleren?
Vi anbefaler at undgå tørretumbleren og i stedet lade tøjet lufttørre på en bøjle, selv om det ikke altid er lige praktisk. Hvis du vil tørre skjorten i tørretumbleren, skal du prøve at undgå for høj varme, og tør den endelig ikke længere end højst nødvendigt. Brug i stedet tørretumbleren til at fjerne det meste fugt fra skjorten, og stryg den derefter for at fjerne både folder og resten af fugten. Tørrer du dine skjorter helt i tørretumbleren, vil du opdage at de bliver sværere at stryge helt perfekt. Og de vil sandsynligvis også krympe.
Hvordan fjerner jeg en plet fra en hvid skjorte?
Hvis du spilder vin eller sovs på din skjorte, er det om at handle hurtigt.
Behandl straks pletten med vand eller pletfjerner – jo før, jo bedre. Har du ikke en pletfjerningspray, anbefaler vi opvaskemiddel, citronsaft, eddike eller mineralvand. Dup det ganske let på pletten, da et hårdt tryk kan tvinge pletten dybere ned i tøjets fibre. Skyl og gentag.
Skal jeg bruge stivelse, når skjorten skal presses?
Mange mennesker kan godt lide, at deres skjorter er stivet, men vores forslag er helt at undgå det. Selv om stivelse kan hjælpe en skjorte til at stå skarpere, er det med til at forkorte skjortens levetid. Når stivelsen indlejres i skjortens fibre, virker det som en million små knive, der gradvist nedbryder fibrene over tid.